In dit thema vind je praktische informatie en hulpmiddelen die je helpen bij:
- Het maken van gemeentelijk beleid voor een Gezinsaanpak die past bij jouw gemeente
- Het opbouwen en aansturen van een netwerk rond de Gezinsaanpak
Wil je meer weten over de financiële kant? Kijk dan bij het Thema Financiering.
Aan welke beleidsterreinen kun je de Gezinsaanpak koppelen?
De Gezinsaanpak sluit goed aan bij verschillende beleidsterreinen, zoals:
- VVE-beleid
- Onderwijsachterstandenbeleid en kansengelijkheid
- Gezond leven en bewegen
- Bestaanszekerheid
Gezinnen zijn in al deze beleidsterreinen een belangrijke doelgroep.
Praat met je collega's over hoe de Gezinsaanpak kan bijdragen aan hun beleidsdoelen.
Waar kun je aansluiten?
In veel gemeenten bestaan al werkgroepen of samenwerkingsverbanden waar de Gezinsaanpak goed bij past:
- Gelijke Kansen Alliantie – thema ouderbetrokkenheid en taal
- Coalitie Kansrijke Start
- Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) – in 20 aangewezen stedelijke gebieden
- Lokale welzijnsorganisaties
- Centrum voor Jeugd en Gezin
- Lokale Educatieve Agenda of VVE-werkgroep
- Wijk-/buurtcoaches en -verenigingen
- Jeugdgezondheidszorg
- GGD/GGZ
- Scholen
- Kinderopvangorganisaties, vooral de vve-locaties
Extra ondersteuning
- Stichting Lezen en Schrijven kan je gemeente adviseren bij het opzetten en versterken van een effectieve netwerkaanpak.
- Stichting ABC is een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden in Nederland. Zij kunnen:
- Helpen bij bewustwording
- Meedenken over beleid
- Websites en teksten testen op begrijpelijkheid
Achtergrondinformatie over regie en beleidsvorming
Regierol en beleid
- Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van laaggeletterdheid (Expertisepunt Basisvaardigheden) - Bevat informatie over de integrale aanpak van laaggeletterdheid. In het hoofdstuk Beleidskader (pagina 15) lees je hoe je laaggeletterdheid kunt verbinden met verschillende beleidsdomeinen. Dit is ook belangrijk voor de Gezinsaanpak.
- Aanpak laaggeletterdheid bij gemeenten (VNG) – Informatie en standpunt van de VNG.
- Verkenning basisvaardigheden voor volwassenen vanaf 2025 (Ministerie van OCW) - Informatie over de regierol van gemeenten en verschillende manieren van sturing (bijlage C, pagina 37).
Inzicht in de doelgroep
- Geletterdheid In Zicht Website met cijfers en achtergrondinformatie over laaggeletterden (16-65 jaar). Deze informatie helpt gemeenten om gericht beleid voor deze diverse doelgroep te maken. Let op: nog niet geactualiseerd na het laatste PIAAC-onderzoek.
- Verwachte onderwijsachterstanden (CBS) - Berekening per gemeente en wijk van mogelijke achterstandsscores bij peuters (2,5 - 4 jaar) en basisschoolleerlingen. Op basis hiervan verdeelt OCW de onderwijsachterstandsmiddelen over gemeenten.
Ondersteuning bij het opstellen van gemeentelijk beleid
- GOAB ondersteuningstraject (Oberon, Sardes, CED-groep en brancheorganisaties) – Ondersteuning voor gemeenten en VE-aanbieders bij het opzetten en uitvoeren van onderwijsachterstandenbeleid. Je vindt hier aankondigingen van bijeenkomsten, nieuwe ontwikkelingen, handreikingen en goede voorbeelden.
- KansenKaart - Laat zien hoe de omstandigheden waarin Nederlandse kinderen opgroeien, samenhangen met uitkomsten op latere leeftijd, ongeacht waar zij later zijn gaan wonen. De kaart is uitgesplitst per gemeente en buurt.
- Leefbaarometer (Ministerie van BZK) – Kaart die de leefbaarheid in wijken en buurten meet. Geeft gemeenten, woningcorporaties en andere partijen die betrokken zijn bij de leefbaarheid in een buurt inzichten voor beleid, bijsturing en evaluatie.
- Aanhaakkalender gezinsaanpak (Cubiss) - Overzicht van momenten in de ontwikkeling van kinderen waarop je als gemeente, bibliotheek of andere partner kunt inspelen.
- Brugfunctionaris: De schakel tussen ouders, leerlingen en school (Rijksoverheid) - Informatie over hoe scholen een brugfunctionaris kunnen aanstellen om de verbinding met ouders en leerlingen te versterken en het schoolteam hierin te ondersteunen.
Kijk ook bij het Thema Vakkennis voor meer informatie die je kan helpen bij het maken en uitvoeren van je gemeentelijk beleid.
Praktische hulpmiddelen voor je beleid
- Zelfscan, startdocument en plan van aanpak - Deze vind je bij Stap 1 (Bereid je voor) en Stap 5 (Bepaal een passende aanpak). Ze helpen je om doelen te stellen en concrete plannen voor de Gezinsaanpak te maken.
- Preventiematrix (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) - Helpt je om activiteiten en interventies voor verschillende doelgroepen binnen jouw gemeente overzichtelijk te maken. Je ziet ook welke onderwerpen of doelgroepen extra aandacht nodig hebben.
- Groeimodel aanpak laaggeletterdheid (Universiteit Utrecht en Stichting Lezen en Schrijven) - Helpt partners in een lokaal taalnetwerk om samen doelen te bepalen en verbeterpunten te vinden.
- Praatplaat Samenwerken met ouders (Actief ouderschap/Thuis in Taal) - Praatplaat voor gesprekken met netwerkpartners over het samenwerken met ouders aan een taalrijke omgeving.
- Regioplannen langs de lat (ECBO/Ockham IPS) - Onderzoek naar 35 regionale programma’s uit 2020 tegen laaggeletterdheid. Projectleider Annemarie Groot vertelt over verschillen, overeenkomsten en verbeterpunten.
- Spiegeltrajecten - Ouders aan het woord voor een kansrijke start (Pharos) – Instrumenten voor het samenwerken met ouders.
Leren van andere gemeenten
Lokale voorbeelden
- Handboek Gezinsgericht werken (Schunck - Bibliotheek Heerlen) - Voorbeeld van een lokale aanpak gericht op taalarme gezinnen in een gemeente met veel laaggeletterden.
- Praktijkvoorbeelden Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid – Verschillende gemeenten delen hun ervaringen bij het opzetten van de Gezinsaanpak.
- Samen voor Taal (Stichting Pas) - Beschrijving van de gezamenlijke Gezinsaanpak in Arnhem.
Hulpmiddelen die zijn ontwikkeld door gemeenten
- Projectcanvas gezinsaanpak (Gemeente Eemsdelta) - Uitwerking van de verschillende onderdelen van de gezinsaanpak in Eemsdelta.
- Technisch draaiboek netwerkbijeenkomst (Gemeente Haarlem) - Draaiboek voor een online bijeenkomst met (mogelijke) partners binnen de gemeentelijke gezinsaanpak.
- Tijdlijn gezinnen: activiteiten en contactmomenten in beeld (Gemeente Bergen) - Overzicht van lokale partners in de verschillende fasen van de gezinsaanpak. Geeft inzicht in het netwerk en de contactmomenten met gezinnen.
Samen werken aan impact
Als je samen met partners werkt aan concrete doelen en duidelijke afspraken maakt over ieders bijdrage, bereik je meer. Dit noemen we 'impactgericht werken'.
- Dossier impact (Koninklijke Bibliotheek) – Een dossier met algemene informatie over impactgericht werken. Geschreven voor bibliotheken, maar ook nuttig voor gemeenten. Vooral het deel 'Impactmanagement: meer dan meten en weten. Hoe impact meten onderdeel is van een breder proces' is relevant.
- Van KPI tot Effect: impactgericht werken (Probiblio) - Bevat kant-en-klare raamwerken (Theories of Change), waaronder één voor de gezinsaanpak. Deze kun je als basis gebruiken voor je lokale aanpak. Ook vind je er meer informatie over de Theory of Change.
Kijk ook bij het Thema Monitoring voor meer informatie over impactgericht werken.
Bij het Thema Activiteiten vind je meer hulpmiddelen voor het in kaart brengen van het lokale aanbod.